Home - Gebruikers

Gebruikers

We onderscheiden zes verschillende gebruikers die allemaal op een eigen manier gebruik maken van onze vaarwegen. Randstad Waterbaan beoogt een integrale afweging tussen deze verschillende gebruikers.

   

Beroepsvaart

gebruikers_beroepsvaart.jpg  

Het transport van goederen over het water van personen en goederen zal de komende jaren sterk stijgen. De binnenvaart in containerterminals is een milieuvriendelijk alternatief voor het vrachtvervoer over de weg. In verschillende steden wordt het personenvervoer over het water gestimuleerd in de vorm van flying ferries en waterbussen.

     
   

Toeristen en recreanten

gebruikers_recreatie.jpg  

Naast de beroepsvaart vormt de recreatieve en toeristische vaart een belangrijke bijdrage aan het economisch gebruik van de vaarwegen. De dagrecreanten en toervaarders geven gezamelijk gemiddeld €75,- per dag uit aan bestedingen. Onder buitenlandse toeristen is het bezichtingen van de Randstad vanaf het water erg in trek.

     
   

Watersporters

gebruikers_sporters.jpg  

De vaarwegen zijn een ideale plek om te sporten. Op, in of langs het water zijn veel verschillende subculturen te vinden die op een actieve of passieve manier gebruik maken van het water. De volgende waterspoters zijn te onderscheiden; zeilers, roeiers, kanoërs, rafters, windsurfers, kitesurfers, golfsurfers, zwemmers, vissers, hengelaars, hardlopers, wandelaars, toerfietsers en racefietsers.

     
   

Nautische evenementen

gebruikers_nautische_evenementen.jpg  

Het water is een uitstekend decor voor het organiseren van nautische evenementen. Landelijk bekend zijn natuurlijk SAIL Amsterdam, de Gay Parade, het Prinsengrachtenconcert, de vuurwerkshow op de Erasmusbrug tijdens oud en nieuw. Regionaal en lokaal worden er diverse een- of meerdagse evenmenten georgainseerd, zoals; het varend corso in Westland, de Vlietdagen in Leidschendam-Voorburg of de Kaagweek op de Kaagerplassen. Er zijn er kleinschalige evenementen op party- en rondvaartboten.

     
   

Waterfrontgebruikers en -ontwikkelaars

gebruikers_oeverrecreanten.jpg  

Water trekt mensen aan. Het is plezierig om in de buurt van water te wonen, te werken of te recreëren. De waterfronten moeten dan wel aantrekkelijk zijn, en het voorzieningenniveau op en rond het water moet op peil zijn. Denk hierbij aan het behoud van het cultuurhistorische erfgoed, nieuwe (stedelijke) ontwikkelingen, het aanleggen van voet- en fietspaden, het zorgen voor voldoende parkeerplaatsen, toeristische overstappunten, jachthavens en aanlegvoorzieningen.

     
   

Planten en dieren in en langs het water

gebruikers_planten_dieren.jpg  

Niet alleen de mens maakt gebruik van het water, maar natuurlijk ook het planten en dierenleven in en op het water, inclusief mico-organismen.

 

 

 

 

Nieuws

Participatie helpt projecten verder

Participatie kan helpen bij het ontwikkelen van visie en deze realiseren.

> lees verder

Opening Monstersche Sluis in Maassluis

Het hart van de eerste stad aan de Waterweg, Maassluis, heeft weer een directe verbinding met zee.

> lees verder

Recente Tweets

Lees meer op Twitter