Home - Verbinding Den Haag - Zoetermeer

Verbinding Den Haag - Zoetermeer

Ontsluiting Zoetermeer via een nieuwe aan te leggen sluis in de Zoetermeerse Plas.

De Haagse Rondvaartorganisatie ‘De Ooievaart' is gestart met rondvaarten tussen Zoetermeer en Den Haag. In Den Haag vertrekt de boot vanaf de brug bij het Provinciehuis en vaart tot aan de zorgboerderij net buiten Zoetermeer. Daar kan hij nu niet verder, omdat de verbinding de stad in ontbreekt. De aan te leggen sluis zorgt voor een opening en de doorgang naar het centrum van Zoetermeer. Daarmee worden de twee steden met elkaar verbonden, en ook alle tussenliggende gemeenten en natuurgebieden.

Vanuit Den Haag vaart de boot over de historische Trekvliet naar de Vliet (Rijn - Schiekanaal) en gaat dan via Voorburg naar Leidschendam. In Voorburg wordt gewerkt aan de uitbreiding van het aantal passantenplaatsen in de haven. Vandaaruit loopt men zo de historische binnenstad in naar de Herenstraat. In Leidschendam komen dit jaar ook nieuwe passantenplaatsen en wachtplaatsen, bij de sluis in het oude centrum. Met de provincie is overeengekomen dat de bedieningstijden van de sluis worden verruimd, waardoor de sluis zowel door de week als in het weekend tot in de avonduren open is. Daardoor kunnen recreanten langer in het gebied verblijven en gebruik maken van bijvoorbeeld de aanwezige horecavoorzieningen en restaurants.

Vanuit Leidschemdam vaart de boot verder over de Vliet om bij Vlietland via de nieuwe ophaalbrug de Meeslouwerplas en de recreatieplas Vlietland op te varen. Aardig is dat waterrecreanten deze brug zelf vanaf het water kunnen bedienen. In het recreatiegebied kan niet alleen gevaren en gezwommen worden, aan het terras aan het water van Paviljoen Vlietland is het goed vertoeven. Via de plas steekt de boot over naar de watergang die onder de A4 doorvoert en wordt de wetering bij Stompwijk bereikt. Daar vaar je over de wetering langs het oorspronkelijke ‘Soetermeer', dat reeds lang geleden ingepolderd is, en kom je bij de zorgboerderij ‘Het Geertje'. Niets mooier voor kinderen om zelf op de boerderij de lammetjes te kunnen zien en voeren. Dat is nu nog het eindpunt van de route, maar met de aanleg van een sluis naar de Zoetermeerse Plas kan de boot binnenkort Zoetermeer invaren en via de plas richting stadshart varen. Zoetermeerders kunnen dan per boot gaan winkelen op de Denneweg in Den Haag, recreëren in Vlietland, aan wal in Leidschendam - Voorburg; en desgewenst zelfs doorvaren naar Delft of Leiden.

Kortom: een historische route die stad en land en natuur en cultuur met elkaar verbindt !

 

Nieuws

Participatie helpt projecten verder

Participatie kan helpen bij het ontwikkelen van visie en deze realiseren.

> lees verder

Opening Monstersche Sluis in Maassluis

Het hart van de eerste stad aan de Waterweg, Maassluis, heeft weer een directe verbinding met zee.

> lees verder

Recente Tweets

Lees meer op Twitter