Nieuwe documentairereeks Goeree-Overflakkee

Over leven met water
Goeree-Overflakkee staat vol prachtig erfgoed. Fysieke locaties die vertellen over de geschiedenis van het eiland. En hoe je het ook wendt of keert, al dat erfgoed is verbonden door die ene link: water. De bewoners van Goeree-Overflakkee leven met dat erfgoed en zij belichamen de relatie met water. De erfgoedlijn Goeree-Overflakkee heeft daarom als centraal thema ‘over leven met water’.

Portret van een eiland
In een documentaire reeks van vijf ‘belevingsfilms’ portretteert regisseur Jeroen Pool het verhaal van Goeree-Overflakkee, haar inwoners en de link met water. Elke film is een combinatie van karakteristieke erfgoedlocaties en het persoonlijke verhaal van één eilandbewoner. Pool laat de kijker zo kennismaken met het eiland, haar prachtige erfgoed en de intrigerende verhalen die daarbij horen. De films zijn zaterdag 10 september tijdens Open Monumentendag op diverse locaties op het eiland in première gegaan.

Erfgoedlijn Goeree-Overflakkee
Bunkers, kastelen, landgoederen en trekvaarten zijn zichtbare restanten van onze geschiedenis. Zij creëren een omgeving met een eigen identiteit waarin het prettig wonen, werken en recreëren is. De provincie Zuid-Holland maakt het – samen met anderen – mogelijk om het erfgoed in Zuid-Holland te bezoeken, ervan te genieten en te leren over onze geschiedenis. Zo blijft ons erfgoed voor de toekomst behouden. ‘Portret van een Eiland’ is een product van de Erfgoedlijn Goeree-Overflakkee en is gefinancierd door de Provincie Zuid-Holland, het Erfgoedhuis Zuid-Holland en de gemeente Goeree-Overflakkee.

VRW, Goeree-Overflakkee en de verbinding met Water
Vereniging Regio Water is de Leading Partner van het EU-project SWARE, dat handelt over het versterken van de beleving van het cultureel en natuurlijk historisch erfgoed op en langs het water. De geschiedenis en de toekomstige ontwikkeling van Goeree-Overflakkee sluiten perfect aan bij de thema’s waar VRW zich de komende jaren op richt. Door de mogelijkheden voor waterrecreatie rondom Goeree-Overflakkee te versterken wordt de verbinding over water met Voorne Putten, het eiland IJsselmonde, de zuidkant van Rotterdam, en de Biesbosch en de andere wateren rondom de Drechtsteden verbeterd. Dit biedt de gehele regio nieuwe kansen op economische ontwikkeling op het gebied van waterrecreatie en toerisme. VRW steunt deze ontwikkeling van harte!