Integrale projecten vragen benoemde bestuurder

Den Haag- Voor integrale lange termijn projecten is minimaal een benoemde bestuurder nodig. Deze bewaakt dat ook na verkiezingen projecten kunnen doorlopen en stimuleert de samenwerking van gekozen bestuurders. Dit stelde Arnoud Rodenburg, voorzitter van Vereniging Regio Water bij de opening van de 3e kennisuitwisselingssessie voor het Europese project SWARE in Den Haag.

Gebiedsontwikkeling en beheer rond water is een integrale en nooit afgeronde taak. Het vergt voor lange en middellange termijn een visie, uithoudingsvermogen, zekerheid en toewijding. Daarom is het noodzakelijk dat ten minste één benoemde bestuurder verantwoordelijk is voor de coördinatie en daarin niet lastig wordt gevallen door verkiezingen.
Binnen het thema marketing, PR en gebiedsdestinatie werden de partners rondgeleid langs Zuid-Hollandse iconen als Kinderdijk, het Biesbosch, Dordrecht en de Rotte-regio. Daarnaast werden verschillende workshops georganiseerd waarin de partners samen met Zuid-Hollandse stakeholders in discussie konden gaan om de uitwisseling van kennis op gang te brengen.

Manita Koop sprak over een succesvolle drie dagen en het nu al behaalde resultaat. “In het begin waren we met een kleine groep, maar nu zijn er ongeveer 200 tot 300 stakeholders betrokken in vijf Europese regio’s binnen dit project. Het is belangrijk dat het bewustzijn over het belang van dit onderwerp (beheer van binnenlands vaarwater en erfgoed) groeiende is en daarmee ook hoger op de agenda van beleidsbepalers is komen te staan. Dat is een heel goed resultaat in slechts één jaar tijd.

Voor meer informatie over de kennisuitwisseling in Zuid-Holland bezoek de projectwebsite.